Klima (engleski air conditioning) – uređaj za održavanje optimalnih klimatskih uslova u prostorijama građevinskih konstrukcija, vozila i druge opreme. U svom najjednostavnijem obliku, klima uređaj je dizajniran da reguliše i održava zadanu sobnu temperaturu. Sastoji se od dva bloka: spoljnog i unutrašnjeg. Prvi je postavljen na zid sa strane ulice, drugi – u zatvorenom. Zajedno čine zatvoreni sistem za kretanje rashladnog sredstva – radne materije klima uređaja.
Da bi se održali ugodni uslovi u prostorijama, prečišćeni od mineralne i organske prašine i deodorizovani vazduh treba da sadrže oko 21% kiseonika i ne više od 0,3% ugljen-dioksida na temperaturi od 20-24 C, relativnoj vlažnosti 50-60% i pokretljivost vazdušne mase 0, 1-0,15 m/s.

klima i ventilacija

Udobna mikroklima u prostorijama u kojima provodimo veći deo svog života poboljšava efikasnost i raspoloženje. Niko neće raspravljati da je mnogo prijatnije biti u sobi sa svežim vazduhom normalne temperature nego u zagušljivoj, vrućoj ili, obrnuto, prekomerno rashlađenoj sobi.

klima i ventilacija prana

Da bi se stvorila ugodna unutrašnja klima, neophodno je obezbediti stalni dovod svežeg vazduha i uklanjanje ustajlog vazduha kako bi se smanjio sadržaj ugljen-dioksida i povećao sadržaj atmosferskog kiseonika. To obično rade Prana jedinice za ventilaciju sa rekuperacijom toplote. Zimi rade na spoljnim temperaturama vazduha do -35 C. Rekuperatori su opremljeni dodatnim zagrevanjem spoljnog vazduha električnom energijom. Postignuta je izuzetna efikasnost rekuperatora 95% povrata toplote od izduvnog vazduha.

Ali, nije dovoljno dovoditi svež vazduh u sobu i uklanjati stari prljavi vazduh kontaminiran ugljen-dioksidom i štetnim isparavanjem. Takođe je neophodno postaviti ugodnu temperaturu za osobu, neutrališući višak toplote ili hladnoće. Funkciju grejanja i hlađenja vazduha obavljaju klime. Udobna temperatura prilično je subjektivna za svaku osobu i snažno zavisi od nivoa vlažnosti. Tokom rada hlađenja klima uređaji suše vazduh. Ventilacioni sistemi Prana mogu vlažiti i održavati zadati nivo vlažnosti u unutrašnjosti snabdevanjem prečišćenog i ovlaženog vazduha spolja dok klima uređaj radi za hlađenje.

Postojeći vazduh u prostorijama kontaminiran prašinom, alergenima,virusama kao i barterijama. U modernim klima uređajima uvek postoje filteri na kojima se taloži prašina i druge sitne čestice koje zagađuju vazduh. Filteri se moraju periodično ispirati i zamenjivati u skladu sa uputstvom za upotrebu. Ako to ne učine, smanjiće se kvalitet vazduha i skratiće vek trajanja klima uređaja.
Kad koristite klima uređaj treba da podesite temperaturu na koju želite da rashladite sobu tako da vam bude prijatno. Obično je nešto više od dvadeset dva stepeni Celzijusa. Ako je napolju vruće i podesite na minimalnu temperaturu 17 C, ovo će biti preveliko opterećenje za klima uređaj, može doći do smrzavanja izmenjivača toplote i curenja rashladnog sredstva. Povećanjem brzine ventilatora možete brže hladiti sobu.
Dostupnost potrebne klimatske opreme može značajno povećati broj posetilaca u prodavnicama, restoranima, bioskopima, hotelima, salonima lepote. Stalna kontrola klime je neophodna za normalan rad radnika i opreme.

klima i rekuperator prana
vlaznost vazduha

Kada se suoči sa izborom opreme za klimatizaciju, potrošač mora odabrati opremu kako bi postigao željeni komfor. Bilo koja vrsta klima uređaja može biti optimalna za određenu vrstu potrošača i njegove potrebe. Ali važno je da imate stručan savet o pravilnom izboru ventilacije i klima uređaja sa profesionalcem od ovlašćenog prodavca.