Znamo da je vinarstvo ozbiljan posao, stoga su za tehnologiju skladištenja vina, koja određuje njen kvalitet, sledeći ekološki parametri u prostoriji u kojoj se čuvaju rezervoari za vino veoma važni:

  • vlažnost;
  • čistoća i svežina vazduha;
  • nivo osvetljenosti;
  • temperatura.

Dakle, za opremanje vinskog podruma u ​​vašoj seoskoj kući, vikendici ili restoranu potreban vam je punopravni klimatski sistem koji bi jasno održavao potrebne parametre temperature, vlažnosti i svežine vazduha. Izbor ovog sistema zavisi od vašeg odnosa prema vinu, kao i od vaših finansijskih mogućnosti.

Vino je dragoceno piće koje tokom godina skladištenja stiče nove kvalitete ukusa, poskupljuje, najmanje dva puta, pa čak i tri puta. Za njegovo skladištenje koriste se posebni podrumi koji se bez posebnih problema i poteškoća mogu sagraditi čak i u podrumu obične seoske kuće. Za ovo je potrebno samo postavljanje visokokvalitetnih nosača za odlaganje boca vina, unutrašnjeg nameštaja (drvene obloge je najbolje), kao i ugradnja klimatskog sistema.

Jedan od najosnovnijih elemenata za čuvanje plemenitog alkoholnog pića je ventilacija vinskog podruma, jer takva oprema direktno utiče na to da li se u sobi razvijaju gljivice i plesni. Glavna karakteristika ventilacije za vinski podrum su prilično strogi zahtevi za temperaturu i vlažnost, pa je prilikom projektovanja ventilacionog sistema neophodno voditi se određenim zahtevima:

  • Za sva vina, uključujući crvena, bela i roze, temperatura vazduha u podrumu treba da bude u rasponu od 10-14C.
  • Vlažnost vazduha za optimalno skladištenje pića treba da bude 60-80%. To je jedini način da se osigura sigurnost vinskih čepova i etiketa.

Savremene tehnologije omogućavaju da postupak sprovođenja ventilacije vinskog podruma bude jednostavniji. Po pravilu, u prvoj fazi rada vrši se analiza podruma, određuju se izvori toplote i vlage. Najkvalitetnija ventilacija sobe obezbeđena je upotrebom posebne opreme:

  • Klimatski sistemi dizajnirani za rad u vinskom podrumu. Takva tehnika će osigurati održavanje željenog nivoa vlažnosti i temperature vazduha;
  • Rekuperatori;
  • Toplotno izolovana vrata, ili poseban predvorje, pružaju najstabiliziraniju unutrašnju klimu.

Ventilacija vinskog podruma jedna je od glavnih komponenti prostora za skladištenje bilo kog plemenitog alkoholnog pića. Kvalitetan rad takvog sistema pomoći će održavanju vina u najboljim uslovima, omogućavajući mu da „sazri“ i dobije karakteristike ukusa koje su vam potrebne.

Proračun ventilacije za komercialni prostor vrši se posebno za svaki prostor.
Naši inženjeri su Vaša podrška i Vama su na raspolaganju.