Šta je ventilacija? Energetski Efikasni Sistemi ventilacije?

ZNAČAJ VENTILACIJE?

Funkcija ventilacije je da osigura kvalitet vazduha koji udišemo kada boravimo u zatvorenim prostorijama. Sa novogradnjom koja ne «diše» i koja je sve više hermetična, jedini način da bi se obezbedio neophodan svež vazduh je preko ventilacionog sistema. Naravno, skoro uvek je moguće otvoriti prozore ali oni ne mogu obezbediti konstantan priliv svežeg vazduha. U ovom članaku je objašnjeno zašto nam je potrebna ventilacija (Energetski Efikasni Sistemi ventilacije?) i koja rešenja su prisutna na tržištu.

Potreba za ventilacijom

Stanovi i kuće su zatvoreni prostori u kojima provodimo veliki deo vremena, posebno u hladnom periodu. Da bi se osigurao kvalitet vazduha u prostorijama neophodno je obezbediti dovod svežeg vazduha i odvod potrošenog. Ovo je važno iz sledećih razloga:

• dovod neophodnog kiseonika
• odstranjivanje mirisa i raznih zagađivača
• odstranjivanje viška vlage u vazduhu
• pružanje osećaja ugodnosti.

Uprkos njenoj važnosti, ventilacija je veoma često previđena i odbačena sa čestim izgovorom da je uvek moguće otvoriti prozore.

 Iako je otvaranje prozora odličan način da se brzo i s vremena na vreme obnovi vazduh u prostorijama, ipak nije rešenje koje obezbeđuje konstantan, umereni, izvor svežeg vazduha. Provetravanje otvaranjem prozora dovodi do enormnog gubitka energije i zimi i leti. U praksi, u hladnom periodu, prozori mogu ostati zatvoreni duži period vremena, a svakako ne mogu biti ostavljeni otvoreni ceo dan jer je jednako važno obezbediti topao i ugodan interijer.

Otvaranje prozora zavisi i od dobre volje ljudi koji borave u prostoriji i koji nekada ne shvataju da je i kada je neophodno otvoriti prozore ili ne mogu praktično da to urade kao na primer preko noći. Vrlo često je gradska buka razlog što ne otvaramo prozore. Prozori ne mogu biti zamena za pravi ventilacioni sistem.

Posledice lošeg kvaliteta vazduha

U mnogim zemljama, iskustvo je pokazalo da je nedostatak pravilnog snabdevanja svežim vazduhom jedan od glavnih problema u zgradarstvu. Loš kvalitet vazduha dovodi do : povećanja prenosa zaraza vazdušnim putem zdravstvenih tegoba kao što su alergije, glavobolje, rhinitis i asthma smanjenja cirkulacije vazduha kondenzacije i pojave buđi nakupljanja radona nakupljanja karbon monoksida.

Kondenzacija i pojava buđi biće nadalje aktivirana sa kombinacijom lošeg kvaliteta unutrašnjeg vazduha i postojanjem toplotnih mostova. U glavnim crtama, odsustvo pravilne ventilacije dovešće do lošeg kvaliteta stanovanja u zgradama i pojačaće ostale probleme. Rešenje je ugradnja Prana – Energetski Efikasni Sistemi.